Inleiding Pater Bos bij begrafenis Pater Joachim

Door Pater Leo Bos, provinciaal van de orde der Passionisten in Nederland

Munstergeleen, St Pancratius kerk, dinsdag 3 juli 2007

Wij zijn hier vanmorgen samengeroepen om pater Joachim – Pierre – van der Heijden uitgeleide te doen. Hij is donderdagmiddag ingeslapen in het Maaslandziekenhuis te Sittard. De krachten van zijn lichaam vloeiden weg. Het was een lange en zware lijdensweg, sinds zijn auto-ongeluk in februari 2003. Maar hij was moedig en geduldig. En hij bleef de hoop houden dat zijn benen eens wat meer zouden kunnen bewegen, en hij zijn eigen gang kon gaan.

Met grote en warme belangstelling volgde hij het proces van de Heiligverklaring van pater Karel. Hij was oprecht en gelovig dankbaar, toen paus Benedictus hem dit jaar officieel heilig verklaarde. En het is alsof hij gedacht heeft: nu is mijn levenswerk voltooid. Ik kan gaan! Want daags voor de plechtigheden in Munstergeleen werd hij opgenomen in het ziekenhuis, omdat hij zienderogen achteruit ging. Enkele dagen later stierf hij.

We moeten hem vandaag uit handen geven. Dat doet pijn, en stemt verdrietig. Maar we zijn gelovige mensen. We hebben het vertrouwen dat God zich over hem ontfermen zal. Want hij heeft zich in Jezus Christus laten kennen als een liefdevolle en barmhartige Vader. Hij laat zijn mensenkinderen niet verloren gaan. Dat is de overtuiging van ons geloof.

Ik wil hier heel nadrukkelijk de familie van Rooijen bedanken voor de bijzondere zorg die zij aan hun buurman pater Joachim gegeven hebben. Het was een mantelzorg in de beste betekenis van het woord. Ik bedank ook pastoor Broers, en met hem collega-priesters uit de buurt, en andere mensen uit Munstergeleen en omgeving, die pater Joachim trouw hebben bezocht.

Hier brandt de Paaskaars. Hij is het teken van ons geloof, dat God in het duister van de dood, het licht van zijn liefde laat schijnen. Hij laat ons niet achter in het niets. In dat geloof hebben we ook de kaarsen om hem heen aangestoken. We vieren in dit uur de Eucharistie. Met onze gebeden en gedachten willen we pater Joachim van der Heijden bij God aanbevelen. En daarom zingen we nu: Heer, ontferm U over hem. Kyrie Eleison.