Pater Justinian: 'Father Charles has returned'

Een licht geëmotioneerde Pater Justinian, Passionist uit Schotland, heeft zondagmiddag de mensen uit Munstergeleen bedankt voor de warme en hartelijke ontvangst en voor de manier waarop de Heilige Pater Karel een onderdeel is geworden van het leven in het dorp.

paterjustinian.jpg Pater Karel "is teruggekomen naar Munstergeleen op een manier die hij nooit had verwacht: in geest," zei Pater Justinian.

Sprekend namens alle aanwezige Passionisten vertelde hij dat het voor Karel in de 19e eeuw erg moeilijk moet zijn geweest om Limburg en Munstergeleen achter te laten en om als "balling" te gaan leven in een land waarvan hij de taal niet sprak.

Pater Justinian, die werkt onder studenten aan de Universiteit van Strathclyde in Glasgow, gaf aan erg onder de indruk te zijn van de warme en hartelijke ontvangst en van de organisatie van de activiteiten tijdens het afgelopen weekeinde.

"Jullie zeggen altijd dat Karel is vertrokken en nooit meer is teruggekomen, maar het is wonderbaarlijk te zien hoe Pater Karel onderdeel is van het leven van jullie in Munstergeleen. Hij is teruggekomen naar Munstergeleen op een manier die hij nooit had verwacht: in geest," aldus de pater.

De pater benadrukte ook de overeenkomsten tussen de 'keltische' cultuur en de Limburgse.

Enkele tientallen passionisten waren zondag aanwezig in Munstergeleen. Naast enkelen uit het Schotse Glasgow en Dublin - waar Pater Karel heeft geleefd - waren er ook passionisten uit hun klooster in Haastrecht, uit diverse parochies in Nederland, en uit Italië.

De Passionistenorde telt wereldwijd ongeveer 2.500 leden. Daarvan wonen er zo'n 500 in Italië. Buiten Europa is de orde is sterk vertegenwoordigd in de Indonesië, Congo en Zuid-Afrika.