Het Ierland van pater Karel, een pelgrimage.

Afbeelding

Voor de derde maal reeds, organiseerde de Stichting Limburgse Bedevaarten van donderdag 5 tot en met dinsdag 10 juli, in samenwerking met de Stichting Pater Carolus Houben een mooie bedevaart naar Mount Argus -Dublin- waar Pater Karel leefde en werkte en waar zijn gebeente rust. In de 6 dagen werd uiteraard royaal aandacht gegeven aan Pater Karel, en gebeden aan zijn tombe, maar eveneens het land waar hij zo graag was doorkruist. Zo werd het een vrome, en tegelijk cultureel leerzame pelgrimage.

 

Het was een mooie groep, met 48 personen. De algehele reisleiding was in deskundige handen van Mevr. Sabine Gerardts-van Rens van de S.L.B., terwijl voor de cultureel-historische en geestelijke aspecten en momenten de Pastoors Hugo Gerfen en Harrie Broers mee pelgrimeerden. Echter, helaas moest Pastoor Gerfen op zaterdagochtend wederom huiswaarts keren, vanwege het droeve bericht dat zijn vader eerder die avond in de leeftijd van 83 jaar was overleden.

Afbeelding

Het was bij het krieken van de dag op donderdagochtend 5 juli, dat vanuit Munstergeleen per touringcar vertrokken werd naar Zaventem-Brussel, waar om 8.00 uur de check-in plaatshad voor de vliegreis naar Dublin. Enkele pelgrims waren eerder reeds opgehaald in Eindhoven terwijl enkele andere in België nog opstapten. De vlucht was om 10.10 uur, en vanwege het uur tijdsverschil waren we dus vroeg in Ierland ( 11.00 uur) en hadden dus de hele dag nog voor ons.                                                                                        Begonnen werd met een stevige lunch in de Man-O-War Pub, omdat allen daar inmiddels wel aan toe waren!

Afbeelding

AfbeeldingAfbeelding

Aansluitend met een Nederlandstalige gids een geleide tour per bus door Dublin. Om 15.45 uur werden we door Fr. Frank Keevins -passionist- en een heel team van vrijwilligers verwelkomd op Mount Argus.

Afbeelding

 Voor sommigen was het een hernieuwd blij weerzien, voor de meesten een eerste kennismaking. Met koffie, thee en cake's vlotte de kennismaking goed.

AfbeeldingAfbeelding

In de kloosterkerk vierden we samen de H.Mis en baden aan de tombe van Pater Karel. Een nieuwtje was, dat sinds enkele dagen er kaarsjes opgestoken konden worden bij zijn tombe!

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Om 19.30 uur werd in het hotel voor die nacht -Camden Court Hotel-,het diner geserveerd, waarmee er een einde kwam aan een lange en intense dag!

Afbeelding

Het was weer vroeg dag, vrijdag 6 juli, toen om 07.30 uur het Ierse ontbijt gereed stond. Koffers pakken, en om 09.00 uur de H.Mis wederom bij Pater Karel.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Na de H.Mis werd koers gezet naar Glendalough, een bedevaartsoord van St. Kevin. Glendalough (" Het Dal van de twee meren") ligt iets zuidelijk van Dublin, in de Wicklow Mountains. In de 6e eeuw leefde St. Kevin in dit gebied. Hij werd later, met St. Patrick, een van de belangrijkste heiligen van het Ierse christendom.De inspirerende werking van het gebied bleef bestaan en zo ontstond hier later een levendige geloofsgemeenschap.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

De kloosterruïnes en kruisen getuigen hier nog van. Voorts tegen 14.00 uur op weg naar Kilkenny, in het zuidoosten, bekend om de vele middeleeuwse gebouwen, waaronder Kilkenny Castle, St. Canice Cathedral en St. Mary's Church.

AfbeeldingAfbeelding

De overnachting in Kilkenny Ormonde Hotel.

Afbeelding

Zaterdagochtend 7 juli om 09.00 uur ging de reis verder naar Bunratty, waar een interessante ochtend volgde in het Castle en Folk Park. Het kasteel is geheel ingericht met 14e en17e eeuws meubilair, gobelins en allerhande accessoires, waardoor een goed beeld ontstaat van het leven en de inrichting van een typisch Iers kasteel.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Het Folk Park is een gereconstrueerd dorpje, met de nabootsing van het Ierse plattelandsleven rond het einde van de 19e/begin 20e eeuw. De tijd dus dat Pater Karel er leefde en werkte.Boerderijen uit alle delen van Ierland werden daar afgebroken en hier opnieuw herbouwd, en zo voor het nageslacht geconserveerd. Een zeer interessante plek, waar we ons een beeld konden vormen van het leven en de leefomstandigheden, die Pater Karel moet hebben aangetroffen.

Afbeelding

Tijdens de busreis werd onderweg in gedeelten steeds een stukje uit het leven van Pater Karel voorgelezen: " Wat een ooggetuige van hem zegt" door Eugen Nervin, c.p., die als jonge broeder de laatste drie jaren het leven van Pater Karel van nabij meemaakte en hem op boeiende wijze zeer beeldend beschreef.

Afbeelding

Om14.00 uur op weg naar de woeste natuur: de Cliffs of Moher. Een adembenemend stuk schoonheid van Gods natuur! De loodrechte kustrotsen rijzen tot 300 meter boven de zee uit. Over een lengte van acht kilometer vormen ze een steile wand die tussen 120 en 214 meter hoog uit de Atlantische Oceaan oprijst.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

De busreis vervolgens door de Burren gaf deze dag een goed beeld van de enorme afwisseling van natuur en vegetatie in het land, terwijl we overal omringd werden door schapen.

Afbeelding

De volgende bestemming zou Gort worden om er om 17.30 uur de H.Mis te vieren in de kerk van St. Colmar.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

De dag werd besloten in het Lady Gregory Hotel te Gort, waar we twee nachten zouden doorbrengen. Voor de mensen op leeftijd was dat fijn, een keer niet slepen met de koffers...

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Zondag 8 Juli stond om 07.30 het Ierse ontbijt weer gereed, waaraan we ons tegoed deden.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Met spoed moest op weg gegaan worden, daar er te Leenane een Killary Cruise gepland was, op het enige Ierse Fjord, dat 14 kilometer lang is en 700 meter breed en in zuid-oostelijke richting stroomt. Het heldere, onvervulde water maakt de Killary tot een ideale locatie voor de aquacultuur door middel van mossel- en zalmkwekerij. Het weer was deze ochtend bijzonder grijs, en het regende behoorlijk!

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Afbeelding

Deze zondag stond de H.Mis gepland in de middaguren in het bekende Ierse Bedevaartsoord Knock. Daar zouden op 21 augustus 1897 vijftien personen de beeltenis van Maria, St. Jozef, St. Johannes Evangelist, een lammetje en een altaar hebben zien verschijnen tegen de achtermuur van de parochiekerk.

Afbeelding

Het kleine dorpje is daarna uitgegroeid tot een plaats waar elk jaar ruim een miljoen pelgrims komen bidden. We sloten ons deze dag aan bij de Ierse Mis in het Pelgrimsoord om 15.00 uur, terwijl om 14.30 uur er voor hen die ziek waren een ziekenzegening/zalving plaatsvond.

Afbeelding

Aansluitend baden we op de esplanade met hen die bereid waren " wind en weder te dienen" de Kruiswegoefening. Anderen daarentegen konden devotionalia aanschaffen de tijd benutten voor een warme kop koffie!

Terug in het hotel te Gort, volgde een goed diner, en werd het een gezellige avond toen bleek dat een van de pelgrims de aanwezige vleugel kon bespelen....

Afbeelding

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Vanuit Gort werd op maandag 9 juli vertrokken naar Clonmacnoise. Op deze plek werd in 545 een klooster gesticht, waarna er in de loop der eeuwen allerlei gebouwen werden bijgebouwd. De huidige ruïnes zijn de grootste van Ierland. Een indrukwekkend geheel van bouwkunst in torens, kerken en vroeg-christelijke grafstenen.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Rond de middag wederom op weg naar Dublin, waar men in Nassaustreet werd uitgelaten voor de vrije tijd het het "choppen", terwijl we ons om c.a. 16.30 uur troffen in de kerk van de Carmelieten in het hartje van de stad, om er de H.Mis te vrieren.

AfbeeldingAfbeelding

Daarna weer terug naar het hotel waar we op donderdag begonnen -Camden Court- voor het Diner en de laatste overnachting.

 

AfbeeldingAfbeelding

Op dinsdagochtend 10 Juli, na het ontbijt, op weg naar Mount Argus om de bedevaart bij Pater Karel af te sluiten.

Afbeelding

Om 10.00 uur sloten we ons in concelebratie aan bij de mis van de parochie, hetgeen door de Ierse kerkgangers ten zeerste op prijs werd gesteld.

AfbeeldingAfbeelding

Aan het eind van de H.Mis nog een woordje in het Engels tot de Ierse parochianen en dan werd door ons, staande rond de tombe van Pater Karel ons en zijn Limburgs Volkslied gezongen: "Waar in 't bronsgroen eikenhout...."

Afbeelding

 

Het waren na de Mis hartelijke momenten, een tot weerziens, van ons in Dublin, en van de Ieren in Munstergeleen.

In het stadscentum, in Nassaustreet stond de laatste -exquise- lunch gepland, in het alleraardigst restaurant gnaamd " The Pig's Ear". Het was een geweldig reis, en ook geweldige deelnemers, die al zeer spoedig met elkaar een hartelijk contact ontwikkelden.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Wat vroeg, maar ja, zo kan dat gaan- waren we op vliegveld Dublin.

Tijd voor een -voorlopig- laatste Guinness !Afbeelding

De voorspoedige reis arriveerde te Brussel om 20.25 uur. De bus stond klaar en rond 22.30 waren we wederom te Munstergeleen, waar van menig pelgrim reeds de familie stond te wachten.

Een woord van dank aan alle deelnemers, voor de hartelijke en positieve sfeer onderling, het devote gebed met en voor elkaar en elkaars intenties. Moge Pater Karel ons zegenen en onze gebeden, noden en verlangens, maar ook onze dankbaarheid  als voorspreker brengen bij O.L.Heer!